Ovo je nalog da se momentalno kupi ili proda po tekućoj tržišnoj ceni. Ovde je prikazan nalog za kupovinu 0,1 lota (10.000) USD/JPY po trenutnoj ceni od 117.61. Trader's range označava odstupanje (u pipsevima) od tržišne cene koju je trejder spreman da prihvati. Ako je nula, onda znači – tačno po tržišnoj ceni. Kada je tržište volatilno, odnosno kada se nalazi u periodu velikih i brzih oscilacija, ponekad se u sekundi između davanja naloga i njegove realizacije tržišna cena promeni. U takvim slučajevima broker će tražiti da ili prihvatite novu tržišnu cenu, ili da odustanete od naloga. Za ovaj slučaj se kaže da je nalog "requoted".
- Posle davanja naloga možete proveriti svoje otvorene pozicije:
Nalog koji se izvršava ako tržište krene u povoljnom pravcu u odnosu na poziciju. Naime, ako je trenutna cena USD/JPY 119,00 i mi smo u long poziciji, možemo staviti Limit na 119,60 što znači da će se on realizovati ako cena dostigne taj nivo i mi ćemo ostvariti zaradu od 60 pipsa. Sa druge strane ako je trenutna cena 120,00 i mi smo prodali USD/JPY, takođe možemo staviti Limit nalog 119,60 i on će se realizovati uz zaradu od 40 pipsa. Dakle, limit nalog se najčešće stavlja za realizaciju profita na određenom nivou.
- Limit nalog:
Stop nalog je nalog za kupovinu ako cena poraste do određenog nivoa, odnosno za prodaju, ako padne do određenog nivoa. Stop nalog ima funkciju zaštite od (većih) gubitaka. Na primer: trenutna cena USD/JPY je 117,94 i mi smo u long poziciji očekujući da cena poraste. Međutim, cena "krene protiv nas" i počne da pada. Stavljanjem stop (tzv. stop-loss) naloga na 117,64 mi kažem da smo spremni da izgubimo 30 pipsa, ali ne više od toga. Ako cena padne do ovog nivoa, nalog se automatski realizuje, kao i naš gubitak, ali to može biti i spas od još većeg gubitka koji bi smo imali ako cena padne na pr. do 117,00.
- Buy stop limitira rizik kod short pozicije, a Sell stop limitira rizik kod long pozicije:
Specifična vrsta naloga su entry limit&stop nalozi. Ovaj tip naloga se izvršava u momentu kada tržišna cena dostigne određenu cenu koju je trejder unapred definisao. Za razliku od običnih stop i limit naloga, koji zatvaraju postojeću poziciju, ovi entry stop i entry limit nalozi otvaraju novu poziciju.
Postoje četiri oblika entry naloga:
• Entry Limit Buy - Kupi ispod trenutne tržišne cene
• Entry Stop Buy - Kupi iznad trenutne tržišne cene
• Entry Limit Sell - Prodaj iznad trenutne tržišne cene
• Entry Stop Sell - Prodaj ispod trenutne tržišne cene
- entry limit&stop nalozi:
- Primer:
[You must be registered and logged in to see this link.]