Mada napominjem napomena NBS koliko sam shvatio važi samo naravno za teritoriju Republike Srbije. U koliko vi kao njen građanin trgujete na Međunarodnom Forex Tržištu preko jedne od platformi koja vam i omogućava trgovanje vi realno i činjenično ne trujete na teritoriji republike Srbije , jer se vaš forex broker nalazi npr na Kipru,Litvaniji,Mauricijusu,Novom Zelandu,Ujedinjenom Kraljevstvu,Rusiji,itd...
Te samim tim vas ovaj odgovor NBS i ne dotiče.
Ono što meni nije jasno je činjenica pod kojim uslovima trgovanje na forexu nude brokerske kuće koje se već nalaze na teritoriji Republike Srbije.Ima ih tri četri za sada . Znači njihovo sedište je Beograd,Srbija. Ako je trgovanje na forexu nelegalno po NBS, kako onda to isto trgovanje forex brokerske kuće nude građanima Srbije. Da li to znači da krše zakon i da generalno vi kao njihov klijent u stvari nelegalno trgujete jer su oni činjenično nelegalni u Srbiji. Imamo odgovor NBS crno na belo koji potvrđuje moju tvrdnju.
E sad kao što rekoh u predhonoj poruci moji računi za trgovanje su raspoređeni kod tri forex brokera,čije je sedište kompanije u inostranstvu .Što se toga tiče sve mi je jasno i sve je čisto.
Ali što se tiče kompanija koje posluju u Srbiji ništa mi nije jasno ,kako i pod kojim uslovima posluju ako pročitam odgovo NBS. Pod kojom šifrom delatnosti su otvorili firme i kako ste vi kao njihov klijent u tom slučaju zaštićeni. Ili niste zaštićeni.
Do sada bar koliko ja znam nije bilo problema sa ovim forex brokerskim kućama koje posaluju pod ko zna kojom regulacijom u Srbiji. Šta ćeš ljudi su se snašli i našli su neku rupu u zakonu koja im omogućava legalno poslovanje u Srbiji. Jer generalno ljudi rade i niko ih ne dira. Najverovatnije plaćaju i porez. Jer da je drugačije verovantno bi ih zatvorili.
Što se tiče mogućnosti da se obezbedi FLOOR na Beogradskoj Berzi za forex brokere od tog posla nema ništa. U principu to je kod nas tako i biće tako narednih hiljadu godina.
Činjenica je takođe da smo mi gospodari svog novca i da mi odlučujemo gde će mo ga uložiti , dobro ili loše. Rizik je samo naš a trgovanje na Forexu nosi sa sobom veliki rizik jer 95% trgovaca gubi svoj novac. Kao što rekoh mi biramo ,mi trgujemo , i nečekamo da nam tu mogućnost obezbedi država Srbija .
U stvari realno postoji jedan aneks koji vam omogućava legalno poslovanje i trgovanje na forexu .I kad vam kažem 100% je tako. Jer da je drugačije nema šanse i mogućnosti da podignete vaš novac u poslovnoj banci koji ste zaradili trgujući na forexu.