Mene kad nema , nema. A eto danas a mozda i naredna tri dana obecavam da cu biti malo aktivniji na forumu. I tako resio sam da vam prezentujem moju logiku za lazy ea. Sto se tice ove strategije ona koristi dva expo ema dvadeset i pedeset i kad ema20 predje preko ema50 to je signal za buy u obrnutom slucaju je signal za sell. O ovoj strategiji mozete procitati dva odlicna teksta, jedan na Blogu i jedan na Publikacijama. Sad trebalo bi da znamo da ima nekoliko razlicith nacina da se napravi/isprogramira EA. Jedni koriste indikatore , a drugi ih u opste ne koriste vec iskljucivo prate price action i na osnovu toga se i radi logika . Takodje pozeljno je da se doda i pattern recognition module , koji prepoznaje reverzal svece koje prelamaju trend , itd..
Mislim ne mora da bude poseban modul. Ali je mozda lakse jer kad kod pocne da raste , ako nesto zelite da promenite lakse je to uciniti u malom modulu nego u jednom bloku i kodu od 2 do 3 hiljade a mozda i vise linija. Cisto zbog preglednosti.
E sad da se vratim na prostu logiku za Lazy River Scalping EA. kod je sledeci:
- Code:
//+------------------------------------------------------------------+
//| MQL5 code |
//+------------------------------------------------------------------+
if ( EMAarray20[0] > EMArray50value_0 && EMAarray20[1] < EMArray50value_2 )
{
signal_buy_short = "buy_short";
}
if ( EMAarray20[0] < EMArray50value_0 && EMAarray20[1] > EMAarray50value_2)
{
signal_sell_short = "sell_short";
}
Logika je radjena na close price [0] oznacava trenutnu svecu, [1] oznacava close price za svecu pre nje. EMArray50value_0 oznacava isto to samo sam drugacije podesio ovu opciju zbog nekih drugih stvari. Mogla je biti takodje EMAarray50[0]. Ali posto ja zelim da sacuvam podatke za close price za svaku svecu koju koristim u posebnoj varijabli , to je onda tako. ali opet navodim nemora biti , moze i drugacije.
objasnjenje za Buy signal:
Kada ema20 predje ukrsti se preko ema50 i trenutna[0] close price bude veca od ema50[0] close price i kada je pre toga ema20[1] ( znaci sveca pre trenutne svece ) close price bila manja od ema50[2] znaci dve svece pre nje , to je buy signal . U obrnutom slucaju je sell . I eto to je to prosto i kratko.
Sto se tice ea koji koriste indikatore i ea koji iskljucivo koriste price action . U prednosti su ovi drugi. Indikatori obradjuju istorijske podatke ,znaci laguju. Ne trvdim i nekazem da ea koji koristi jedan ili vise indikatora nemoze da bude profitabilan, moze i to jos kako. Ali u maloj prednosti su price action ea jer oni obradjuju trenutne podate i na osnovu toga trguju.
Takodje postoje EA koji koriste neuronske mreze , to nista nije novo , i oni koji ih ne koriste. Sad opet je diskusija koji su bolji? Ja iskreno mislim da je bolje da se trguje sa mozgom nego trgovati bez mozga . Makar vas mozak imao samo jedan jedini neuron. Svaki neuronski ea mora da se trenira i trenira da bi u opste moga da trguje. Za to je najpodesniji R i Python programsi jezik .
Sto setice mql5 programskog jezika i programiranja neurnskih mreza to je malo ili malo vise tezi posao. U python-u imate pregst biblioteka koje mozete koristi kao i u R . Tako da ih svakako preporucujem. Danas je sve moguce. NPR. kod za vas EA mozete u potpunosti uraditi u python-u i uz jednu malu dll skriptu i cekiranje opcije "allow dll imports" u vasem terminalu imate potpuno opreativan kod, itd....
Eto toliko od mene za danas odoh