Kada sam se prvi put susreo sa ovom pojavom na mom Chart-u,nije mi bili jasno šta je se desilo.
Naravno tada sam bio novice,taman mi krenulo dobro cena ide na dole kad ono cvrc u sekundi se dešava Gap cena se jednostavno katapultirala na gore,mislim da sam trgovao sa GBP/JPY.
Cena je napravila toliki odskok da je reagovao moj Stop Loss,polse toga je nastala blaga Sideways korekcija i naravno ponovo je krenula na dole.
Od ovakvih dešavanja ne postoji zaštita osim vašeg podešavanja Stop Loss-a na nalogu.
Razloga ima mnogo a jedan od mogućih je jaka špekulantska aktivnos i uticaj veoma jakog igrača,itd,itd....
Breakaway Gap
[You must be registered and logged in to see this image.]
Breakaway Gap se dešava kada je cena pod jakim uticajem kupovnog lobija i predstavlja jak Bullish signal.
Jedan od uzroka je na primer objava nekih od vesti koje utiču na dato trgovanje.
Praznina se u svakom slučaju ne popunjava.
Veoma dobar signal za jak UP trend.
Continuation Gap
Continuation Gap se takođe zove i Runaway ili Measurin Gap.
Ovaj Gap se pojavljuje u sredini (vidi sliku gore),i predstavlja odliku snage postojećeg trenda.
Kao što možemo videti iz postojećeg primera cena snažno raste i ne popunjava se praznina koja nastaje,ni prilikom blage korekcije što nam govori da je ovo jedan jak UP Bullish trend.
Exhaustion Gap
Exhaustion Gap predstavlja u većini slučajeva kraj tržišnog vrha odnosno iscrpljenost trenda(mada u nekim slučajevima može da znači i nagli odskok na gore).
Vrlo brzo se očekuje popunjavanje jaza koji je se stvorio naglim odskokom na gore,prilikom promene trenda i naglog pada.
Kada se pojavi pri vrhu trenda predstavlja jak signal za nagli pad.
Common Gap
Common Gapse najčešće pojavljuje prilikom trgovanja.
Povezan je sa niskim opsegom.
Jaz koji se stvara je obično malih dimenzija,što nam govori da će se vrlo brzo popuniti.